Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duurzaamheid in de praktijk: De auto de deur uit?

Duurzaamheid is hot! We zien het overal om ons heen: van groene daken tot elektrische auto’s. Maar hoe maak je nou écht een verschil? Vandaag wil ik het met jullie hebben over een wellicht drastische, maar zeker impactvolle stap: Je auto verkopen

Ik hoor je al denken: “zonder auto ben ik onthand!” Maar is dat écht zo? In Nederland zijn we erg verwend met onze auto’s. We rijden overal naartoe, terwijl de bus of de fiets vaak net zo snel (of sneller) is. En wat dacht je van die gezonde dosis beweging?

De voordelen van een autovrij leven reiken verder dan minder CO2-uitstoot. Je bespaart geld op benzine, onderhoud, parkeerkosten en verzekering. Je hebt meer tijd, want files en parkeerplaats zoeken behoren tot het verleden. En je draagt bij aan een schonere en leefbaardere omgeving.

Natuurlijk is het niet voor iedereen haalbaar om de auto de deur uit te doen. Maar er zijn zeker alternatieven:

  • Het OV: In Nederland hebben we een goedkoop en betrouwbaar openbaar vervoersnetwerk. Met de OV-chipkaart reis je eenvoudig door heel het land.

  • De fiets: Voor korte afstanden is de fiets een prima alternatief. Goed voor je lijf en geest, en je bespaart er ook nog eens mee.

  • Delen: Deelauto’s en fietsen worden steeds populairder. Zo hoef je niet zelf een auto te bezitten, en kun je toch gebruik maken van het gemak van vier wielen wanneer je dat nodig hebt.

  • Thuiswerken: Werk je in de gelegenheid om thuis te werken? Dan bespaar je meteen een hoop woon-werkverkeer.

Is de stap om je auto te verkopen te groot? Begin dan met kleine stappen. Laat de auto vaker staan voor korte ritjes. Probeer eens een maand zonder auto te leven. Je zult versteld staan van hoeveel je kunt missen!

Duurzaamheid gaat om meer dan kleine beetjes. Het gaat om bewuste keuzes maken en écht impact hebben op de wereld om ons heen. De verkoop van je auto is wellicht een drastische stap, maar het is er zeker een die het overwegen waard is. Wie weet word je wel verrast door de voordelen!

Tips:

  • Maak een budget om te zien hoeveel je kunt besparen door je auto te verkopen.

  • Onderzoek de mogelijkheden van het OV, fietsen en carsharing in jouw omgeving.

  • Ga op zoek naar een leuke fiets of elektrische fiets.

  • Maak gebruik van subsidies en regelingen voor duurzaam vervoer.

  • Zoek medestanders! Deel je ervaringen met vrienden, familie en collega’s.

Samen kunnen we het verschil maken!

 

Verken per onderwerp

Gerelateerde Artikelen

Ontdek Meer : Verwante Verhalen